Baklava ve yoğurttan sonra paylaşılamayan bir eser de kahve. Türk kahvesi ve Yunan kahvesi birbirine çok benzeyen iki kahve çeşidi. Pekala Yunan kahvesi nedir? Yunan kahvesi ve Türk kahvesinin ortasındaki farklar ve benzerlikler nedir? Gelin birlikte bakalım ?
Kavrulmuş kahve çekirdekleri ince bir toz halinde çekilir, bir fincan için bir tatlı kaşığı kahve cezveye konulur; ocağın altı açılır, kahve kaynamaya başlayınca servis edilir. Hayır, bu Türk kahvesi tanımı değil, Yunan kahvesi tarifi!
Pişirilme formlarının birbirine bu kadar çok benzemesinin tek bir sebebi var: Yunan ve Türk kahvesi temelde birebir şey! Türkiye’de Türk kahvesi olarak isimlendirilen bu içecek, Yunanistan’daysanız “Yunan kahvesi” olarak bilinir.
16. yüzyıldan itibaren Osmanlı topraklarında tanınan ve sevilen kahve, Türk kahvesi olarak Osmanlı’da kimlik kazanmıştır. Bu sebeple Yunanistan’ın kahveyle tanışması, Osmanlı İmparatorluğu devrinde olmuştur.
19. yüzyıl ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılan Yunanistan’da kahve, II. Dünya Savaşına kadar “Türk kahvesi” olarak isimlendirilmiş, bilhassa Türkiye ile yaşanan siyasi gerginlikler ve 6-7 Eylül olaylarından sonra Rumların İstanbul’dan göç etmesiyle birlikte bu kahve “Yunan kahvesi” olarak isimlendirilmiştir.
Yunanistan’da cezveye briki denir ve klâsik olarak kahve kumda pişirilir.
Yunan kahvesinin üstündeki köpüğe “kaimaki” denir, yani kaymak! Köpüğü bol olan kahve daha lezzetlidir.
Dünya’da en çok kahve içen 17. ülke olan Yunanistan’da kişi başına yıllık 5.5 kg kahve tüketilir! Türkiye’de ise bu oran kişi başı yılda 1.1 kg’dır.
Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz: