Hazımsızlık ve şişkinlik belirtileriyle ortaya çıkıyor: Mide ve bağırsak sağlığını tehdit eden rahatsızlık

Laktoz intoleransı, süt ve süt eserlerinde bulunan laktoz isimli şekerin sindirilememesi durumudur. Bu durum, bedenin gereğince laktaz enzimi üretememesiyle bağlıdır. Laktoz intoleransı dünya genelinde yaygın bir sıhhat problemidir ve bireylerin beslenme alışkanlıklarını etkileyebilir. Pekala, bağırsakları ve mideyi yoran yaygın hastalık  nedir, belirtileri nelerdir? İşte, laktoz intoleransı hakkında bilmeniz gerekenler…

LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR?

Laktoz intoleransı, süt ve süt eserlerinin sindiriminde zorluk yaşanmasıyla ortaya çıkar. Laktoz, sütte bulunan doğal bir şekerdir ve ince bağırsakta üretilen laktaz enzimi tarafından glikoz ve galaktoza parçalanarak sindirilir. Lakin laktaz enziminin yetersiz üretimi, laktozun bağırsaklarda sindirilemeden kalmasına ve sindirim sıkıntılarına yol açar.

LAKTOZ İNTOLERANSININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

1. Karın ağrısı ve şişkinlik: 

Sindirilemeyen laktoz, bağırsakta gaz birikimine neden olur.

2. İshal: 

Laktozun bağırsakta sıvı çekmesi sonucu oluşur.

3. Bulantı: 

Laktoz sindirilemediğinde mide rahatsızlığına yol açabilir.

4. Gaz ve geğirme: 

Sindirilemeyen laktozun fermente edilmesi sonucu gaz üretimi artar.

5. Karın krampları: 

Bağırsak hareketlerindeki artış nedeniyle görülebilir.

LAKTOZ İNTOLERANSI NEDEN OLUR?

1. Genetik yatkınlık: 

Ailede laktoz intoleransı hikayesi olan bireylerde görülme mümkünlüğü daha yüksektir.

2. Yaşa bağlı laktaz azalması: 

Laktaz enzimi üretimi yaşla birlikte azalabilir, bu nedenle laktoz intoleransı çoklukla yetişkinlikte ortaya çıkar.

3. Bağırsak hastalıkları: 

Crohn hastalığı, çölyak hastalığı üzere bağırsak rahatsızlıkları laktaz üretimini etkileyebilir.

4. Bağırsak Enfeksiyonları: 

Geçirilen enfeksiyonlar laktaz enzim düzeylerini süreksiz olarak düşürebilir.

LAKTOZ İNTOLERANSINA NE DÜZGÜN GELİR?

1. Laktozsuz eserler tüketin: 

Laktozsuz süt, peynir ve yoğurt üzere eserleri tercih ederek beslenme tertibinizi değiştirebilirsiniz.

2. Laktaz enzim destekleri: 

Yemeklerden evvel alınan laktaz tabletleri, laktozun sindirilmesine yardımcı olabilir.

3. Bitkisel alternatifler: 

Soya sütü, badem sütü, yulaf sütü üzere bitkisel sütler yeterli bir alternatiftir.

4. Probiyotikler: 

Probiyotik içeren besinler ve destekler bağırsak sıhhatini destekleyerek belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

5. İstikrarlı beslenme: 

Süt eserleri dışında kalsiyum ve D vitamini bakımından güçlü besinlere yönelin (yeşil yapraklı sebzeler, badem, somon).

LAKTOZ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Laktoz içeren besinlerin farkında olmak, intoleransla başa çıkmada kıymetlidir. İşte laktoz içeren yaygın besinler:

1. Süt ve süt eserleri: 

Tam yağlı süt, yoğurt, tereyağı, krema, peynir.

2. İşlenmiş besinler: 

Çorba karışımları, hazır kekler, pudingler.

3. Şekerli eserler: 

Sütlü çikolata, dondurma, sütlü tatlılar.

4. Kimi ilaçlar ve vitaminler: 

Laktoz dolgu hususu olarak kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir